Viime viikot ovat olleet niin kiireisiä, että en ole ehtinyt ajattelemaan yhtä kokonaista ajatusta, kirjoittamisesta puhumattakaan. Ja se on huono juttu se. Niin kiire ei saisi olla. Oskari-myrsky kaatoi puut sähkölinjoille ja katkaisi sähköt. Sähkölinjojen korjaamisessa tapahtui virhe, joka puolestaan aiheutti virtapiikin joka rikkoi talon sähkölaitteet lämmityksineen kaikkineen. Laitteita on uusittu ja vikoja korjattu monta viikkoa. Nyt aletaan olla loppusuoralla. Jouluksi saatiin lämmitys, sauna, uuni ja jääkaappi. Samanaikaisesti toisessa päässä Helsinkiä on putkiremontti viimeisillään ja silläkin työmaalla on ollut vähän vääntöä ja korjaustarpeita. On muuten ollut putkiremontin kanssa suhteellisen helppoa ja aikataulussakin pysyivät. Mutta ihanan kallista se toki on.

Sitten alkoi joululoma. Lähdimme saman tien kotikonnuille pohjoiseen. Autoon oli pakattu tennismailat, uikkarit, joogamatot, jumppatossut ja muut vempaimet. Ajatuksena oli ulkoilla, urheilla ja levätä. Niinhän siinä kävi, että ensin piti nukkua koko syksyn väsymys pois ja sitten ravata sukulaisissa. Sen jälkeen pitikin lähteä jo ajamaan takaisin etelään. Että sellainen reissu. Maisemanvaihdos teki kuitenkin hyvää. Tänään on riehuttu Prismassa niin kuin koko muukin Suomi ja jouluvalmistelut ovat lähes valmiit. Huomenna saapuu siskoni perheineen mukanaan noin 25 ruokalajin kalapöytä.

Nyt kun sukulointi on suoritettu ja jouluvalmistelut hanskassa niin annoin itselleni luvan avata Voi hyvin -lehden. Kyseinen lehti on siitä harvinaisuus, että haluan ihan vapaaehtoisesti tilata sen ja jopa maksaakin siitä. Naisten lehtiä en yleensä jaksa juurikaan lukea. Lehdessä pisti silmääni artikkeli "Enemmän kuin lääkäri", jossa haastateltiin lastenlääkäri Hanna Roihaa. Artikkelin intron luettuani innostuksen kipinä syttyi ja ajattelin: nytkö se tapahtuu?

Jo jonkin aikaa olen seurannut välillä aggressiivisenkin oloiseksi mennyttä vastakkainasettelua koululääketieteen ja vaihtoehtoishoitojen välillä, ja kummastellut sitä. Suomi pitää itseään edelläkävijänä monessakin asiassa, mutta tällä alueella elämme pimeää keskiaikaa. Emme ehkä enää kuitenkaan kauan, sillä kokonaisvaltainen hoito, joka muualla maailmassa on itsestäänselvyys, on vihdoin rantautumassa myös Suomeen. Se tapahtuukin kenties nopeammin kuin osasin ja uskalsin toivoa. Hanna Roiha on nimittäin perustamassa Helsinkiin hyvinvointikeskusta, jossa lääketiede ja täydentävät hoidot kulkevat käsi kädessä. Hui! Ennenkuulumatonta. Ehkä ihmisiä voidaan sitten alkaa hoitamaan jopa ennaltaehkäisevästi?

Hanna on itse opiskellut Saksassa, missä hän tottui siihen, että koululääketiede ja sitä tukevat hoitomuodot toimivat luontevasti keskenään. Hanna myös sanoo artikkelissa, että Munchenin yliopistollisessa lastensairaalassa, jossa hän opiskeli, toimi kaksi homeopaattia, joita saattoi tarvittaessa konsultoida. Kyseiset homeopaatit ovat koulutukseltaan myös lääkäreitä. "Koululääketiede ja täydentävät hoitomuodot kulkevat käsi kädessä, ja arvostus toimii molempiin suuntiin", sanoo Roiha. Lisäksi hän kertoo, että monella lastenlääkärillä on Saksassa jonkin täydentävän hoitomuodon, kuten osteopatian tai homeopatian, lisäpätevyys. Lääkärit myös tekevät tiiviisti yhteistyötä näiden kanssa. Saksassa osteopaatin ja homeopaatin vastaanotot kuuluvat vakuutuksen piiriin. Suomessa ne eivät kuulu vakuutuksen eivätkä myöskään Kela-korvauksen piiriin.

Suomesta tällainen yhteistyöajattelu toistaiseksi puuttuu. Ajattelu on sen sijaan mustavalkoista, mutta toivon mukaan muuttumassa suuntaan, jossa todetaan, että mustan ja valkoisen välissä on aika monta harmaan sävyä. Tässä kehityksessä Hanna Roiha toiminee suunnannäyttäjänä. Hanna yhtiökumppaneineen on perustanut Mommy & Me -keskuksen, joka avaa ovensa vuoden alussa. Keskuksen idea on koota saman katon alle lastenlääkäri- ja kätilöpalvelut, hieronta, osteopatia, vyöhyketerapia ja homeopatia sekä perheliikunta ja -kurssipalvelut. Ystävämme New Yorkista perusti Harvardista valmistuttuaan vastaavaan ideaan (mutta laajemmat hoitomuodot kattavan) perustuvan yrityksen, jonka valtio sittemmin osti. Viimeiset seitsemän vuotta hän onkin sitten vain matkustellut ympäri maailmaa.

Kokonaisvaltaisen terveydenhuollon palvelujen tarjonnan laajeneminen Suomessa antaa varmaan vielä hetken odottaa itseään, mutta ainakin suunta on oikea. Ennen kaikkea katse pitäisi olla ennaltaehkäisevissä hoitomuodoissa. Sillä välin avuntarvitsijat joutuvat vielä etsimään apua muun muassa Facebook-ryhmistä, joissa kokemuksia ja tietoa jaetaan. Onneksi olemme sentään informaatioyhteiskunta, joten tieto on olemassa, jos osaa oikein etsiä.  

Rauhaisaa ja terveellistä joulua!

IT'S NO COINCIDENCE THAT FOUR OF THE  SIX LETTERS IN HEALTH ARE "HEAL"

Ed Northstrum