Tutustuin syksyllä craniosacraaliterapiaan mennessäni kalevalaiselle jäsenkorjaajalle. Jäsenkorjauksesta olin viime kesänä viimein saanut avun vuosia kestäneisiin tuki- ja liikuntaelinvaivoihini/hermostollisiin oireisiin, joiden syyt ovat yhtä moninaiset kuin oireetkin, joten en niistä nyt avaudu enempää. Sen voin sanoa, etteivät lääkärit osanneet ratkaista tilannetta, joten keskittyivät kivun turruttamiseen. En halunnut syödä hermokipulääkkeitä vain siitä syystä, että ongelman syytä ei osattu/haluttu selvittää. Olin jo luovuttanut ja valmistautunut rajoittuneeseen elämään jatkuvan epämukavuuden, ärtyneisyyden ja säryn kanssa. Pahimmillaan edes ruokaveitsi ei pysynyt kädessä ja illat vietin lepuuttaen kättä tyynyllä oikeassa kulmassa vältellen hermostollista ilotulitusta. Välillä tilanne parani ja hetkellistä apua sain OMT-fysioterapeutilta, mutta kivut palasivat vähitellen hoitosarjojen jälkeen. Viime kesänä tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että en pystynyt enää nukkumaan vaan heräsin öisin viiltävään kipuun rintarangassani enkä pystynyt liikkumaan suuntaan tai toiseen. Makasin paikoillani ja toivoin, että korkeampi taho antaisi minun edes nukahtaa ja niin yleensä onneksi antoikin. Seuraavan päivän iltana odotin kauhulla tulossa olevaa yötä.

Pakon edessä tilanteeseen oli etsittävä ratkaisu, lääkeet ja puukko se ei tässä tapauksessa ollut, vaan jäsenkorjaaja. Kunpa joku olisi ohjannut minut jäsenkorjaukseen jo aikaisemmin. Nytkin vastustin hoitoa pelokkaana, koska olin niin tottunut kipuuni etten halunnut antaa kenenkään koskea siihen, jos se vaikka aiheuttaisi lisää kipua. Ensin seurasin vierestä kun muita hoidettiin ja lopulta uskaltauduin hoitoon. Oloni helpottui välittömästi ja niskastani katosi pari desiä nestettä. Kokemus oli kerta kaikkiaan silmiä avaava (ja ennen kaikkea nikamalukkoja avaava). Kesäloma kului selän ympärillä, jäsenkorjausta, reikiä ja sauvakävelyä harrastaen, ja pikku hiljaa olotila alkoi muistuttaa normaalimpaa. Syksyllä sitten alkoi puolestaan vagushermo oireilemaan ja päädyin jälleen etsimään jäsenkorjaajaa. Tällä kertaa halusin nimenomaan kalevalaiselle. Soittelin Helsingin jäsenkorjaajia läpi. Ensimmäisen ajan olisin saanut 1,5 kuukauden päähän. Jatkoin yrittämistä ja lopulta sain peruutusajan seuraavalle viikolle.

Onneksi sainkin, sillä löytämäni jäsenkorjaaja on oikea helmi. Hän on fysioterapeutti, osteopaatti, craniosacraaliterapeutti, jäsenkorjaaja ja vielä kaikkea muutakin, mutta ennen kaikkea hän on parantaja. Hän tietää, miten auttaa ihmisen fyysistä kehoa. Kerrottuani vaivoistani hän suositteli minulle jäsenkorjauksen lisäksi craniosacraalihoitoa. Kerrottakoon tässä myös, että hän on näkövammainen, minkä uskon edesauttavan entisestään hänen parantajan taitojaan. Hoidon aikana hän totesi kehoni olevan pahasti kallellaan vasemmalle. Johtuen varmaankin paljolti muutaman vuoden takaisesta polvivammasta, jonka vuoksi opettelin uudestaan kävelemään ja hyppäämään tasajalkaa. Kuntoutin jalkaa vuoden, ja tuona aikana painopisteeni oli tietysti vahvasti vasemmalla eikä virheasentoja kunnolla koskaan korjattu. Nyt kun olen asiasta tietoinen niin olen huomannut, että kaikki vasemman puolen lihakset poskesta alas päin ovat kireitä ja paikoin jopa kosketusarkoja.

Kävin kaksi kertaa hoidossa, jossa yhdistettiin kalevalaista jäsenkorjausta ja craniosacraalihoitoa. Olin taas saanut avun vaivoihin ja saatoin jatkaa normaalia elämää. Craniosacraalihoito on ollut mielestäni aivan liian vähän esillä, minkä vuoksi haluan siitä tässä kertoa. Kenties joku vastaavassa tilanteessa oleva voi löytää tätä kautta apua.

Craniosacraaliterapia on kokonaisvaltaista hoitoa, joka auttaa kehon luonnollisia parantavia mekanismeja poistamaan stressistä, onnettomuuksista ja fyysisistä traumoista johtuvia ongelmia, kipuja, särkyjä ja sairauksia. Ihmistä hoidetaan kokonaisuutena. Luisten osien funktiot tutkitaan hoidon alussa, mutta huomioon otetaan myös pehmytosat, nestekierto, fasciat sekä visceraalinen osuus. Terapeutin hoito-ote on kevyt ja kuunteleva ja näin ollen käsittely tuntuu asiakkaasta hyvin rentouttavalta. Craniosacraaliosteopatiaa käytetään migreeniin, sinuiittiongelmiin, neuraalikipuihin, operaatioiden jälkitiloissa, leukanivelongelmissa, pään, rangan tai ristiluiden alueen ongelmissa ja Whiplash-ongelmissa

Craniosacral Therapy on John E. Upledgerin (DO. OMM) kehittämä (www.upledger.com) hoitomenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. Menetelmän lähtökohtana on ns. craniosacral-järjestelmän manipulaatio. Craniosacral-järjestelmä on aivokopan ja selkärangan muodostama toiminnallinen kokonaisuus, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleen imeyttää aivo-selkäydinnestettä (cerebrospinal fluid eli CSF). Tämä hydraulinen järjestelmä toimii dura mater (lyh. dura, lat. pachymenix) -kovakalvon sisällä, joka ympäröi aivojen ja selkärangan sisäpuolta. CSF:n kierrätys duran sisällä aiheuttaa järjestelmään rytmistä paineenvaihtelua, minkä seurauksena dura-kalvo laajenee ja supistuu 6-12 kertaa minuutissa. Tämän paineenvaihtelun aiheuttama ns. craniosacral-rytmi on tunnettavissa kaikkialla kehossa. Kyseessä on siis kehon fysiologinen tapahtuma, joka on yhtä konkreettinen kuin hengitys tai sydämen lyönnit. Tosin edellä mainittuihin verrattuna craniosacral–rytmin löytäminen edellyttää hieman enemmän harjoittelua. Menetelmän lähtökohtana on kehon ongelmakohtien löytäminen craniosacral-systeemin toimintaa havannoimalla. Rytmiä palpoidessa eli tunnustellessa kiinnitetään huomiota se tiheyteen, voimakkuuteen. symmetriaan ja laatuun. Rytmillä on oma luonteensa kehon eri osissa, ja sen palpointi on helpointa tietyissä kohtaa kehoa, joita kutsutaan nimellä ”listening stations”. Perusevaluointia (so. arviointia) ja manipulaatiotekniikka kutsutaan nimellä ”10-step protocol”.  http://www.craniosacraltherapy.fi/

Tällä hetkellä rekisteröityjä craniosacral-terapeutteja on maailmanlaajuisesti noin 70 000. Koulutukseen hakeutuminen edellyttää vähintään johonkin ammattitutkintoon perustuvaa anatomian ja fysiologian perustuntemusta (esim. fysioterapeutti tai osteopaatti). Käytännössä minimivaatimuksena on ollut hierojan ammattitutkinto. Koulutuksen suorittaneet voivat liittyä International Association of Health Care Practioners -järjestöön.

Jännittyneiden kudosten vapautumisen yhteydessä vapautuu usein samalla tunteita ja muistoja. Craniosacral-terapiasessio voi koostua fyysisestä manipulaatiosta ja/tai tunteiden ja traumojen käsittelystä SomatoEmotional Release-menetelmällä. SomatoEmotional Release on prosessi joka auttaa kehoa ja mieltä vapautumaan fyysisistä ja henkisistä traumoista.

Samaan tapaan ainakin omalla kohdallani ensimmäisen jäsenkorjaushoitoni jälkeen alkoi purkautumaan kaikenlaisia kehoon pakattuja tunteita, mikä tuli minulle hieman yllätyksenä. Onneksi hoito tapahtui tuolloin kotona, joten sain toipua koko päivän rauhassa. Toisella kerralla hoitolassa jäsenkorjaaja kysyi, olenko autolla ja miten kaukana asun. Kerrottuani missä asun (eli kaukana), jäsenkorjaaja vain totesi, että etpä taida ehtiä kotiin asti. Enkä ehtinytkään, vaan eduskuntatalon paikkeilla jo pidättelin itkua ja Oopperatalon kohdalla sitä ei enää voinut pidätellä. Lähdin korjaamaan rankaani, mutta samalla tuli korjattua vähän muutakin. Tarkoitus olisi mennä joskus kokeilemaan myös kehoterapiaa, jotta saadaan selville, miten paljon henkistä kuonaa onkaan tullut kannettua mukanaan, ja kipata se moska kyydistä.

Viime viikkoina minulla on ollut jälleen epämääräistä kipua rintarangassa ja niskassa, oikestaan kaikkialla kaulan ja keskivartalon välissä. (En haluaisia tätä myöntää, mutta valitettavasti olen huomannut vaivojen lisääntyvän yleensä samassa suhteessa lisääntyneiden astangaharjoitusten myötä. Yliliikkuville nivelille se ei ehkä ole armeliain asanavaihtoehto, joten tasapainoksi teen välillä muun muassa yin-joogaa). Varasin siis ajan jäsenkorjaus/craniosacraalihoitoyhdistelmään. Jouduin jälleen odottelemaan 1,5 viikkoa, koska ajat oli loppuun varattu. (Mikä kertonee siitä, että joku muukin saa hoidoista apua). Hoidon aikana kyselin tällä kertaa lisää hoidon mekanismeista, selkäydinnesteestä ja sen rytmistä. Selvisi "yllättäen", että valitettavasti minun craniosacral-rytmini ei ollut kovinkaan symmetrinen, mikä voi johtua äärimmäisen kireistä kudoksista niska-hartia-yläselän alueella. Lähdin hoidosta jälleen onnellisena ja helpottuneena saamastani avusta. Tulevaisuus tulee varmaankin olemaan jatkuvaa tasapainoilua tämän vaivan kanssa, mutta olen onnellinen siitä, että olen löytänyt tilanteeseeni apua. Toivoisin vain, että vastaavaa apua olisi tarjolla enemmän ja useammille. Hinnan ei pitäisi olla este, ainakaan jos on varaa käydä tavallisessa hieronnassa, sillä tunnin hoito maksaa 45 euroa.

Pahinta myrkkyä vaivoilleni tuntuu olevan istuminen ja ennen kaikkea päätetyöskentely. Jos nykyisillä tiedoillani ja kokemuksillani saisin palata ajassa taakse päin ja valita ammatin uudestaan, yksi tärkeimmistä valintakriteereistä olisi ammatti, jossa keho saisi olla luonnollisessa tilassaan eli liikkeessä.

 

"Jokaisen sukupolven suurin löytö on se, että ihmisolento voi muuttaa omaa elämäänsä muuttamalla omaa asennoitumistaan." -  Albert Schweitzer