Sotshin talviolympialaiset lähestyvät ja minä aion nyt vähän arvostella niitä negatiivissävytteisesti. Sekin on epäilemättä Venäjän lakien vastaista ja siitä syystä osa suomalaisista haluaisi varmastikin minut tuomittavan karkotettavaksi Siperiaan, jotta oppisin kunnioittamaan toisen maan lakeja. Venäjän oikeuslaitosta täytyy kunnioittaa, koska se on puhtahin maailmassa, eikä ole mitään syytä epäillä että tuomioita ohjattaisiin poliittisesti. Ei, kyllä siellä noudatetaan maan lakeja, jotka on säädetty kansan ja koko kansainvälisen yhteisön parhaaksi. Mitä nyt satunnaisia katoamisia, ihmisoikeusrikkomuksia ja lievää korruptiota saattaa esiintyä.

Satuin katsomaan viime viikolla Ulkolinjan dokumentin "Putinin olympialaiset". Nyt on Venäjällä laitettu pystyyn olympijalaiset niin isolla rahalla, että siinä jää Guggikset ja Suomen eduskuntatalon porrasbudjettikin varjoon. Täytyykin olla tulossa kaikkien aikojen suurimmat, parhaimmat ja näyttävimmät olympialaiset ainakin kisavalmisteluihin uponneiden ruplien perusteella. Tosin olympilaisorganisaatiossa työskentelevän virkamiehen mukaan on aivan mahdotonta määrittää tällaisen projektin kustannuksia, vaikka muun muassa käsittääkseni tätä varten Venäjä perusti valtionyhtiö Olympstroyn. Dokumentissa eräs poliittisena pakolaisena elävä haastateltava sanoo, että Olympstroyn johdolla on enemmän autonkuljettajia kuin Lontoon olympialaisten järjestelyorganiaatiossa oli työntekijöitä. Luulisi, että joukkoon olisi mahtunut yksi kirjanpitäjä. Arviot kustannuksista eli niin sanottu "budjetti" on kasvanut sitä mukaa kun virkamiehet ovat lisänneet lahjontalisiään kulueriin, jotka alkujaankaan eivät olleet vallan pieniä. Oppositiopoliitikko kertoo löytäneensä viimeisimmän luvun rakennuskustannuksista, joka olisi 45 miljardia euroa. Julkisuudessa on esitetty myös lukuja 33 miljardia ja 40 miljardia. Nämä luvut olisivat 5-7 kertaisia alkuperäisiin arvioihin verrattuna.

Krasnaya Polyanan paikallinen hiihtokeskusyrittäjäkin raivattiin kisojen tieltä oikeusteitse. Virallinen syy oli ettei hän ollut järjestänyt henkilökunnalleen sotaharjoituksia. Tuomion järjesti kuvernööri.

Toki rahaa varmaan on kulunutkin, kun kaikki on pitänyt rakentaa alusta. Ja varsinkin rahaa palaa, jos olympialaiset halutaan rakentaa mutakuoppien päälle. Hyppyrimäet on rakennettu rinteeseen, josta ei tehty maaperätutkimusta. Hyppyreitä rakentaessa maa alkoi sortua. Ruotsin naisten ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Marko Laaksosen mukaan majoitusolosuhteet ovat myös kaameat.

”Viranomaiset selittävät kustannusten nousua sillä, että alkuperäinen arvio ei perustunut minkäänlaisiin konkreettisiin laskelmiin. Lisäksi rakennustöiden aikana projektiin on lisätty useita uusia kohteita ja vanhoja kohteita on jouduttu kohentamaan Kansainvälisen olympiakomitean vaatimuksesta. Merkittävä osa kustannuksista on muodostunut koko infrastruktuurin rakentamisesta alueille, joilla sitä ei aiemmin ole ollut”, Bofitin katsauksessa kerrotaan. (Kauppalehti 22.12.2013)

Olympialaisten lonkerot liittyvät tällä kertaa siis yleviin aiheisiin, kuten laajamittaisiin korruptio(epäilyihin), useiden venäläisten liikemiesten uhkailuun ja yrittäjien ajamiseen konkurssiin. Varmasti olympialaiset tuovat myös rahaa, mutta ne rahat valuvat samoihin taskuihin kuin olympialaisten kustannuksiin upotetut ylimääräiset prosentit.

Taidan liittyä Saksan presidentti Joachim Gauckin, Ranskan presidentti Francois Hollanden ja Obaman riveihin ja jättää kisojen seuraamisen tällä kertaa väliin. Sikäli mikäli se taloudessamme on mahdollista erään jääkiekko- (eli lätkä- niin kuin täällä päin sanotaan) -moken (niin kuin Kainuussa sanotaan) eli -veskan puolelta. (Veska tarkoittaa kyllä käsilaukkua, kaikki sen tietää). No, luontevasti tulee ilman suurempaa yritystä boikotoitua ihan lajin kotimaistakin tarjontaa, joten tuskinpa muodostuu ongelmaksi Sotshin kisat. Paitsi, jos jääkiekkolähetykset menevät päällekkäin good wifen kanssa.

Arhinmäkeä lainaten "Politikointi ei kuulu olympialiikkeeseen, mutta ihmisoikeudet täytyy huomioida."

Lisää luettavaa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Concerns_and_controversies_at_the_2014_Winter_Olympics

http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/putinin_olympialaiset

http://rapsinews.com/judicial_news/20130903/268738636.html

 

Citius, altius, fortius - nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin?