Sunnuntaiaamuni alkoi leppoisasti.

WP_003907-normal.jpg

Onnekseni en ole joutunut turvautumaan lääkejättien kemikaalicocktaileihin viime kesän jälkeen. Kesällä jouduin ottamaan muistaakseni yhden kerran lääkettä migreeniin. Sittemmin olen onnistunut turruttamaan orastavat migreenitkin muilla keinoin. Yksi minua auttanut keino on juoda kahvia heti kun ensimmäiset migreenin oireet ilmenevät. Vaikka kahvin hyödyistä ja haitoista on monenlaisia tutkimuksia ja väitteitä, niin minä nojaan edelleen gurujin kuuluisaan humoristiseen toteamaan "no coffee, no prana". :) Studies support gurujis claim

Luojan kiitos, en juurikaan enää kärsi migreenistä. Migreeni ja hormonaaliset ehkäisytuotteet kulkevat usein käsi kädessä, joten naisilla migreenistä eroon pääsyyn saattaa löytyä hyvinkin helppo ratkaisu. Ainakin minulla kävi niin. Nykyään migreenin kaltaisia oireita aiheuttaa lähinnä punaviini, jota tästä syystä välttelen. Migreeni on pirullinen vaiva enkä soisi sitä kenellekään. Tuttavani Belgiassa sen sijaan sai aikoinaan akupunktiosta apua erittäin pahaan migreeniin. Siihen asti hän oli joutunut kutsumaan lääkärin kotiinsa antamaan kipupiikin pahojen migreenikohtausten yhteydessä. Jokainen kohtaus maksoi hänelle tuolloin noin 500 euroa.

Muissakin vaivoissa olen kuluneen talven aikana turvautunut luonnollisempiin parannuskeinoihin. Flunssan ilmoittaessa tulostaan kaivan heti nenäkannun esiin ja sillä olen saanut apua moneen alkavaan flunssaan. Myös silloin kun flunssa on jo päässyt niskan päälle, nenäkannu on auttanut.

Viimeisen kuukauden ajan olen kärsin pöpöstä joka ei tuntunut menevän pois. Siitä kun selvisin niin muutaman päivän päästä tunsin jälleen kurkkukipua (joku taloudessamme toi uuden pöpön Barcelonasta). Olin paniikissa, sillä töissä oli menossa viikko, jolloin en voisi sairastua (kyllä, elämä on välillä pelkkää asuntolainan maksamista). Illalla kurlasin siskoni ohjeella auringonhattu-uutevedellä, kaksi tablettia esberitoxia ja annoin kurkulleni vähän reikihoitoa nukkumaan mennessä. Yöllä heräsin pari kertaa kipeään kurkkuun. Aamulla haudutin sitruunalla maustettua vihreää teetä ja lisäsin siihen hunajaa, hunajan käyttö teessä ei ole minulle tavallista, koska en pidä makeasta. Viime aikoina olen lukenut jonkin verran hunajan parantavista vaikutuksista, joten ajattelin kokeilla. Join hunajasitruunateetä kolme kuppia ja lähdin töihin toivoen parasta. Aamupäivän aikana kaikki oireet olivat kadonneet! Eihän tässä nyt pysty todistamaan, mikä oireiden katoamisen aiheutti, mutta minulle se on aivan sama. Paras hoito on toimiva hoito, oli se sitten "oikea lääke" ;), pseudoa, placeboa tai voikukan juuri, ja hoito joka ei aiheuta sivuvaikutuksia. Ja eikö olisi mahtavaa, jos mieli on niin voimakas, että se pystyy korjaamaan kaikki fyysiset ja henkiset ongelmat. Sehän on maailman luonnollisin hoitomuoto! :)

Tällä piiitkällä alustuksella pääsen nyt varsinaiseen aiheeseen, nimittäin kansanlääkintäseuran tekemään kirjaan nimeltä "Kansanlääkintää ja kotikonsteja". Olin viime kesänä Frantsilan luomuyrittitilalla joogailemassa siskoni kanssa ja ostin tuolloin kirjan "anopilleni" syntymäpäivälahjaksi. Eilen hain kirjan vihdoin itsellenikin luettavaksi ja ajattelin nyt jakaa kirjasta muutamia vinkkejä, varsinkin kun flunssakausi on vielä käynnissä.

Ensimmäisenä pisti silmääni hunajasta kertova kappale - johtuen varmaankin viime viikon "ihmeparantumisestani". 

- Hunaja sisältää luonnollisia sokereja, vitamiineja, antibiootteja, entsyymeja ja kivennäisaineita. Entsyymit toimivat elimistössä antioksidantteina ja vahvistavat elimistön omaa antioksidanttien tuotantoa.

- Hunaja yhdessä sitruunan kanssa on mainio lämmin juoma flunssaiselle. Sekoita pari lusikallista hunajaa ja vastapuristettua sitruunamehua lämpimään veteen. Hunaja ja sitruunamehun C-vitamiini lievittävät kurkun karheutta. Hunajasta haihtuvat yhdisteet rauhoittavat ja parantavat limakalvojen toimintaa.

- Kuivaan yskään on oiva apu pelkästä hunajasta. Lusikallinen hunajaa suuhun; näin alkavat sylkirauhaset toimia ja kosteuttavat samalla kurkunpäätä. Inhottava kuiva yskä rauhoittuu.

- Hunajan nauttiminen illalla rauhoittaa vatsaa.

- Hunaja lievittää palovammojen aiheuttamaa kirvelyä ja punoitusta.

- Hunajassa on antibakteerisia ominaisuuksia, joten sitä on käytetty haavojen hoidossa. Nykylääketiede on tutkinut hunajan käyttöä taistelussa vastustuskykyisiä bakteereja vastaan.

- Hunaja näyttää kykenevän muuntamaan bakteerien antibioottiresistanssia. Hunajan on todettu häiritsevän bakteerien kasvua mm. estämällä bakteerien kiinnittymisen kudokseen.

- Ihonhoidossa hunajaa on käytetty jo muinaisen Rooman aikoina.

Siinä nyt alkuun muutamia vinkkejä. Lisää kotikonsteja luvassa myöhemmin. Loppuun vielä pari vinkkiä kahvinporojen hyödyntämiseen.

- Tämä vinkki tulee alun perin venäläiseltä suvulta, joka sittemmin on suomalaistunut: liotetut kahvinporot silottavat juonteet!

Ota porot suodatinpussista kahvinkeiton jälkeen. Hiero kosteita, mielellään lämpimiä, kahvinporoja 10 minuuttia kasvoihin. Huuhtele. Kofeiini supistaa verisuonia ja tekee ihosta täyteläisen näköisen ja tuntuisen. Ilmeisesti myös kahvinporojen rasva auttaa ihon ongelmissa. Älä käytä kuitenkaan rikkoontuneeseen ihoon. Rankan työn rasittamille käsille kahvinporoista on valtava hyöty: hiero kahvinporoja käsiisi ja huomaat, kuinka kahvin rasva hoitaa ihoa. Ja onpa eräällä suvulla tapana pestä hiukset vahvalla pannukahvilla. Näin ei kuulemma harmaus päähän eksy. :)

WP_003909-normal.jpg

"Ruoka olkohon lääkkeheksi, parannuksen tuomahaksi."