Jo jonkin aikaa olen tuntenut hieman uupumusta sen suhteen, että lähes kaikkeen kuluttamiseen liittyy joitakin eettisiä tekijöitä, joku jossain päin maailmaa kärsii aina, luonto, eläin tai ihminen. Edulliseen hintaan on vaikeaa löytää vaatteita, joiden tuotantoon ei liittyisi eettistä tai ekologista ongelmaa. Ruoka ei saisi myöskään vahingoittaa ketään tai mitään, ja sen pitäisi olla mielellään tuotettu edes tällä pallon puoliskolla. Tuotannon taloudellisen hyödyn pitäisi myös jakautua yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisesti. En halua osallistua riistoon missään muodossa. Vastuullisesti tuotettujen vaatteiden valikoima Suomessa on surkea, tai ei ainakaan minun makuuni eikä lompakolleni sopiva. En voi käyttää töissä hampusta tehtyjä joogapäntsejä enkä halua maksaa ylijäämätrikoomekosta 200 euroa. Rapakon takaa verkkokaupoista valikoimaa löytyisi, muun muassa ihania vegaanisia kenkiä ja laukkuja, mutta siinäkin on omat huonot puolensa. Tavaroiden kuljettaminen ympäri maapalloa ei ole kovin kestävää sekään ja mielelläni tukisin muutenkin kotimaista tuotantoa. Kun viimein löydän linkin suomalaiseen verkkokauppaan, joka myy ekologisesti ja eettisesti tuotettuja vaatteita, verkkosivut on suljettu tai "työn alla". Ja ilmankos, kun mallistot ovat yleensä hyvin suppeita ja "outoja", ei Suomen kokoisesta maasta löydy silloin volyymia kannattavaan liiketoimintaan. Suurin osa eettisiä ja ekologisia tekijöitä arvostavista ihmisistä haluaa kuitenkin ostaa normaaleja, kestäviä ja klassisia käyttövaatteita, joita voi käyttää vuosia.

Tämä ahdistuminen on johtanut siihen, että en yksinkertaisesti osta enää mitään ellei ole pakko, mistä johtuen puolestaan vaatekaappini on alkanut muistuttaa ensimmäisen opiskeluvuoden jääkaappia, sisältö on vähäistä ja vähäisen sisällön parasta ennen -päivämääräkin on umpeutunut. Niinpä hädän hetkellä kiireessä kun äkkiä tarvitsenkin jotain, aikani etsittyä lopulta luovutan ja ostan jonkin syntisen tekeleen edulliseen hintaan. Kohtuullinen hinta, hyvä laatu ja eettisyys on nykyään yhdistelmä, jota on vaikea näiltä leveyspiireiltä löytää.

Aivan kuin tämä ruoka- ja vaatevalintojen kanssa pähkäily ei riittäisi. Ei riitä ei, sillä nyt olen ahdistunyt myös kosmetiikasta. Kosmetiikan eläinkokeet EU:ssa ovat historiaa, mutta muualla eläinkokeet eivät ole loppuneet. Vasta vuoden sisällä silmäni ovat kunnolla avautuneet kosmetiikkateollisuuden julmuudelle. Olen mennyt vuosia mainosmiesten ja -naisten lankaan. Puolustuksekseni täytyy sanoa, että en ole tullut edes ajatelleeksi, että nykypäivänä eläinkokeita käytettäisiin vielä niin laajasti, kun eläinkokeet korvanneita vaihtoehtojakin on tarjolla. Jotenkin luulin edes kosmetiikan eläinkokeiden jääneen juppien kanssa 80-luvulle. Muun muassa Lumenen luomat viattomat mielikuvat suomalaisuuden ytimestä, puhtaista marjoista, ovat aikaansaaneet sumuverhon, jonka taakse ei ole tullut edes mieleen kurkistaa. Nyt, kiitos PETA:n (People for the ethical treatment of animals), verkkokalvoiltani eivät poistu enää millään kuvat koe-eläimistä, joiden silmistä paistaa puhdas kärsimys.

Käytän itse lähinnä perushygieniatuotteita ja hyvin vähän kosmetiikkaa, päivittäisessä käytössä ovat kasvovoide, shampoo, hoitoaine ja deodorantti. Viikolla käytän puuteria ja poskipunaa, ripsivärikin on tippunnut kyydistä viime aikoina. Viikonloppuna en meikkaa ollenkaan. Toistaiseksi olen ollut luonnonkosmetiikan ja luonnottoman kosmetiikan sekakäyttäjä. Hitaasta varastonkierrosta johtuen olen hitaasti tuote kerrallaan siirtynyt luonnonkosmetiikkaan vanhojen tuotteiden loputtua, mutta käytössä on vielä joitakin "tavallisia" kosmetiikkatuotteita. Omat lisääntyvät vaatimuksensa tilanteeseen esittää jo ikääntyvä 30+ iho. Enää ei pärjää ihan perusnivealla. Jostain syystä käyttämäni lahoneston hintakin on noussut samassa käyrässä ikävuosien kanssa. Välillä itselle sopivan ja eettisesti tuotetun tuotteen ostaminen on käynyt niin vaikeaksi, että olen luopunut koko tuotteen käytöstä. Nyt näin on käynyt myös ripsivärin kanssa (joka oli viimeisiä käyttämiäni meikkejä puuterin ja poskinpunan lisäksi). Vuosia suosin Cliniquen ripsiväriä, jonka pystyi pesemään pois lämpimällä vedellä (näin vältyin turhalta puuvillan käytöltä ja silmämeikin poistoaineelta). Valitettavasti useat entiset cruelty-free tuottajat siirtyivät käyttämään uudestaan eläinkokeita, koska Kiinassa myytävien kosmetiikkatuotteiden tulee olla eläimillä testattuja. Cliniquellä ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa, joten niinpä se poistui valikoimistani. Käytin uskomattoman määrän aikaa löytääkseni uuden eläinkokeettoman ripsivärin, kahlasin läpi netin ja Ruohonjuuren. Lopulta päädyin The Body Shopiin, mutta en ollut tyytyväinen tuotteeseen, joten sekin on jäänyt käyttämättä.

Päätin kuitenkin tehdä inventaarin omaan kylpyhuoneen laatikkoon ja käydä läpi, mihin olenkaan vuosien varrella sekaantunut. Olen sellainen naturelli-elli, että jättipullo TBS :n suihkusaippuaa on kestänyt nyt kolmatta vuotta. Kävin siis läpi kaikki tuotemerkit, jotka kotoani löytyivät, mukaan lukien iho- ja hiustuotteet sekä meikit. Etsin netistä tuotemerkkien omistajat ja mahdollisen kannan eläinkokeisiin. Kävin läpi myös sertifikaatit, mikäli sellaisia löytyi. Apuna käytin yritysten itsensä antamia tietoja sekä Animalian ja PETA:n Cruelty Free -listoja. Jos tiedoissa on virheitä, niin otan mielelläni korjauksia vastaan.

Lumene 

Aloitan kotimaisesta. Lumene sanoo sivuillaan "Tuotteitamme ei testata eläinkokein, vaan näiden sijaan käytämme vaihtoehtoisia menetelmiä tuotteidemme turvallisuuden takaamiseksi." Raaka-aineiden testaamisesta ei puhuta mitään. Lumenesta on vaikea löytää luotettavaa tietoa, koska he eivät ole halunneet sitoutua kansainväliseen eläinystävällisen kosmetiikan standardiin. Tästä johtopäätöksenä Lumene ei kuulu enää minunkaan hyväksyttyjen listalleni.

Urtekram 

Urtekram on luomutuotteiden tukkukauppias ja Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalla. Kosmetiikkatuotteet ovat Ecocert Greenlifen COSMOS ORGANIC -luomusertifioituja, eivät sisällä hormonitoimintaa häiritseviä parabeeneja eivätkä synteettisiä säilöntäaineita, ovat valmistettu kasviperäisistä raaka-aineista (joskin huulirasva sisältää mehiläisvahaa), eivät sisällä petrokemian tuotteita eli öljyteollisuuden sivutuotteita eivätkä ole eläinkokein testattuja.

Nivea (Beiersdorf)

Erittäin epäselvä tapaus. Väittävät etteivät tee tai teetä muilla eläinkokeita, mutta toimivat Kiinan markkinoilla. Menee omalta osaltani siis Ei saa käyttää -listalle. Tämä on harmi, sillä Nivean deodorantti on ollut minulla käytössä jo 10 vuotta. Nyt viime vuosien aikana tosin olen siirtynyt ekodödöihin, mutta tiukkojen päivien varalta kaapissa on aina ollut yksi Nivea. Luonnonkosmetiikasta olen testannut monenlaista mineraalikivideodorantista lähtien, mutta useimmat ovat toimineet yhtä hyvin kuin ilma.

Neutrogena (Johnson & Johnson)

Olen käyttänyt välillä Neutrogenan huulirasvaa ja kasvojenpuhdistusainetta. Big mistake. Johnson & Jonhson löytyy PETA:n eläinkokeita käyttävien yritysten listalta ja yritys kertoo avoimesti käyttävänsä eläinkokeita. Johnson & Johnsonin tuotevalikoima on niin valtava, että varmasti käytän tietämättäni muitakin heidän tuotteitaan. Kuten myös ainakin ne suomalaiset, jotka taistelevat kesäisin hyttysiä vastaan Ohvin voimin. 

Dermosil (Dermoshop)

Dermosililta olen käyttänyt Nature-sarjaa, jolla on ECOCERT -sertifikaatti. Yritys vakuuttaa ettei käytä eläinkokeita, mutta ei ole eläinkokeettoman kosmetiikan listoilla.

Madara

Madaran raaka-aineet ovat peräisin sertifioiduilta luomutiloilta ja hyväksytyiltä toimittajilta, luonnonkosmetiikalle asetettujen standardien mukaisesti. Kaikissa tuotannon vaiheissa noudatetaan kansainvälisiä sääntöjä. Madara ilmoittaa omilla sivuillaan etteivät testaa tuotteitaan tai raaka-aineitaan eläimillä. Madara on myös parhaillaan hakemusprosessissa Leaping Bunny Standard -sertifikaatille (Humane Cosmetics Standard). 

Frantsila

Oma suosikkini! Esimerkiksi rintavoidetta ei toistaiseksi ole muualla tullut vastaan. ;) Frantsilan Luomuyrttitilan perustamisen (1981) tarkoitus on ollut edistää ihmisen fyysistä, psyykkistä ja henkistä hyvinvointia tasapainossa luonnon kanssa. Yritys pyrkii ekologisesti kestävään tuotantoon. Yrttiviljelyt ja keräilyt ovat täysin luomua. Frantsilan vanhan sukutilan yrttipellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977. Frantsila pyrkii ekologisiin ratkaisuihin myös pakkausmateriaaleissa ja muussa toiminnassa. Frantsilalla ei ole sertifikaatteja käytössään vielä, mutta suurin osa tuotteista täyttää sertifioidun luonnonkosmetiikan vaatimukset. Ei eläinkokeita, mineraaliöljyjä, silikaatteja, keinotekoisia hajusteita, väriaineita tai parabeeneja. Ainoat eläinperäiset raaka-aineet ovat mehiläisvaha, mehiläiskittivaha, hujana ja lanoliini. Olen itse ollut kerran Frantsilan luomuyrttitilalla joogaretriitissä. Jos välimatka olisi lyhyempi kävisin siellä jatkuvasti. Iltaisin saunottiin ja saunalla oli vapaasti käytettävissä Frantsilan tuotteita. Erään voiteen tuoksu vie minut aina uudestaan noihin ihaniin puhdistaviin ja rentouttaviin päiviin Hämeenkyrössä.

The Body Shop (L'Oreal)

TBS on Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalla ja on monin tavoin sertifioitu ja yhteiskunnallisesti esimerkillisesti toimiva yritys. TBS oli myös suosikkini ennen L'Orealille siirtymistä. Nuorena tyttönä nimesin Anita Roddickin idolikseni. Roddickit tekivät upean elämäntyön. Harmi, että se päätyi lopulta L'Orealin käsiin, sillä en itse halua olla vahvistamassa kyseisen yhtiön tuloslaskelmaa.

L'Oreal

Meikkipussistani löytyy vielä jotain parhaat päivänsä nähneitä L'Orealin tuotteita. Ainakin valokynä siellä taisi olla. Yksi Kiinan markkinoiden isoista, kuului ennen cruelty-free listalle, mutta ei enää. Lue itse miksi ei.

Vichy (L'Oreal)

Toimivia apteekkituotteita, mutta yllä olevat jorinat koskevat tätäkin.

Natura Media

Luontaistuotteiksi itsensä luokitelleet, mutta vaikea löytää mitään tietoa, joten en uskalla enää ostaa.

SIM

Suomalaisia hiustuotteita. Vuosia ollut jo käytössä ja sopivat juuri minulle. Näistä ei onneksi tarvitsekaan luopua, sillä eivät käytä eläinkokeita. SIM kuuluu myös tuoksuttomiin Hyvän Ilman Kampaamoihin, joiden tuotteita ei ole testattu eläimillä.

MAC Cosmetics (Estee Lauder) - Poistettu PETA:n eläinkokeettoman kosmetiikan listalta

Estee Lauder, not cool.

Couleur Caramel (Bio Nature) Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalla

Kaikilla Couleur Caramel meikkisarjan tuotteilla (ei kynsilakat) on Ranskan Teollisuus- ja Kauppaministeriön vahvistama virallinen COSMETIQUE ECOLOGIQUE ET BIOLOGIQUE luomukosmetiikkasertifiointi Cosmebio BIO ja ECOCERT -sertifikaatti. Couleur Caramel on vienyt ekologisuuden myös pakkauksissaan niin pitkälle kuin se nykytekniikalla on mahdollista. Kosmetiikkapakkauksissa perinteisesti käytetty muovi on korvattu aina kuin mahdollista biohajoavalla tai uudelleen kierrätettävällä ekokartongilla ja selluloosalla. Oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman maailman eteenpäinviemiseksi tuotteiden valmistuksessa käytetään Reilunkaupan kriteerit täyttäviä raaka-aineita. Couleur Caramel –sarjan tuotteet testaa yrityksen ulkopuolinen laboratorio vapaaehtoisilla koehenkilöillä. Sarjan raaka-aineita ja lopputuotteita ei testata koskaan koe-eläimillä. Suomalainen Animalia sekä ranskalainen eläintensuojeluyhdistys One Voice suosittelevat Couleur Caramelin tuotteita.

Natuvive (ACO)

"Natuvive -tuotteet pohjautuvat luonnon raaka-aineisiin" sanotaan heidän sivuillaan, mutta en löydä oikein mitään oikeaa tietoa, joten siirtyy pois käytöstä.

Weleda

Weleda lienee yksi vanhimpia ja tunnetuimpia luonnonkosmetiikkamerkkejä. Weleda onkin itselleni tuttu lapsuudesta, koska äitini käytti tuotteita. Muistan ostaneeni jo lapsena luontaistuotekaupasta äidille lahjaksi hänen säännöllisesti käyttämäänsä öljyä. NaTrue-, Demeter- ja BDIH-luonnonkosmetiikka sertifikaatit. Animalian ja PETA:n listalla (Companies that don't test) Weleda ei ymmärtääkseni tällä hetkellä ole.

Clinique (Estee Lauder)

China case. Case closed.

Guerlain

Minulla on vuosia sitten lentokoneesta ostettu Terracotta -aurinkopuuteri, joka vain kestää ja kestää. Uutta en osta, sillä on Guerlain on PETA:n Does test on animals -listalla.

Ohessa tiedostaville kosmetiikan käyttäjille vielä avuksi selkeä kuva eläinkokeisiin liittyvästä lainsäädännöstä (www.koe-elain.fi). Maailman ainoa kosmetiikkatuotteiden pakollisia eläinkokeita vaativa valtio, Kiina, lievensi nyt kesällä 2014 ensi kertaa kantaansa eläinkokeiden pakollisuuteen. Tästä lähtien useimpia Kiinassa valmistettuja tai pakattuja hajuvesiä, shampoita ja muita hygieniatuotteita ei ole välttämätöntä testata eläimillä. Koska tämä koskee vain Kiinassa tuotettuja tuotteita tarkoittaa se, että jokaisen kosmetiikkamerkin jokainen tuote, joka maahantuodaan Kiinaan muualta maailmasta, testataan maassa eläinkokein. EU:n edistyksellinen kosmetiikka-asetus, joka kieltää kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden eläinkokeet EU:n alueella sekä tällaisten eläintestattujen tuotteiden maahantuonnin unionin alueelle, ei yllä Kiinaan saakka. Kosmetiikkayrityksen kanta eläinkokeisiin näkyy siis siinä, myydäänkö tuotteita Kiinassa. Kosmetiikkayhtiöiden halu päästä Kiinan markkinoille on niin kova, että useat tinkivät sen vuoksi periaatteistaan. Yhtiöiden vakuuttelut eläinkokeiden vastaisuudesta eivät vakuuta, jos tuotteita kuitenkin myydään Kiinassa.

Lainaus Animalian blogista. "Kiina on vielä toistaiseksi kosmetiikkavalmistajien vedenjakaja, joka kertoo, onko eettisyys vain bisnekselle alisteinen arvo, joka voidaan uhrata, jottei tarvitse jäädä pois hyvin myyviltä ja kasvavilta markkinoilta. Yhtiöiden absurdeissa perusteluissa Kiinaan siirtymiselleen esiintyy väitteitä kuten ”kiinalaiset ansaitsevat mahdollisuuden nauttia tuotteestamme” (kun hintana on, että 300 000 koe-eläintä tapetaan sen vuoksi vuosittain) ja ”Kiinan markkinoilla oleminen antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa eläinkoetilanteeseen”."

elainkokeeton_web_20cm-normal.jpg

Lisää lainsäädännöstä voi lukea muun muassa Animalian sivuilta

 

Eläinten, ja meidän ihmistenkin, puolesta pyydän ettet sulje silmiäsi, käännä katsettasi tai kulje massan mukana. Älä oleta vaan ota selvää ja etene pienin askelin kohti parempaa maailmaa:

1. Älä osta monia kosmetiikkatuotteita, tulet toimeen vähemmällä.

2. Valitse tuotteita, joita ei ole testattu eläinkokeilla.

3. Valitse tuotteita, joissa ei ole eläinperäisiä ainesosia.

4. Valitse tuotteita, jotka eivät sisällä ympäristölle haitallisia yhdisteitä.

5. Valitse tuotteita, jotka on tuotettu oikeudenmukaisesti ja ympäristöä kunnioittaen. 

6. Valitse vähän pakattuja tuotteita.

 

Animalian kosmetiikkalista

PETA Companies that DO NOT test on animals

PETA Companies that DO test on animals

 

el%C3%A4inkokeet-normal.jpg

 

Tässä käsittelin vain kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä eläinkokeita. Oman juttunsa ansaitsevat kodin puhdistusaineet ja tieteessä käytetyt eläinkokeet. Eläinten ja ihmisten biologia on hyvin erilainen. Eläinkokeet antavat monessa tapauksessa vain suuntaa antavan tuloksen. Isoimmat riskit kyllä saadaan eläinkokeissa selville, mutta silti hyvinkin pahoja vaikutuksia saattaa jäädä huomaamatta. Jos halutaan mallintaa ihmistä, niin silloin pitää olla ihmissolupohjaiset testit ja mallit, koska ihmisen biologia on erilainen kuin eläimen. Tampereen yliopistossa toimii eläinkokeille vaihtoehtoja kehittävä yksikkö Ficam. Toivon ja uskon, että tulevaisuudessa eläinkokeista luovutaan kokonaan. Solu- ja kudosteknologiasta voisi tulla Suomeen kipeästi kaivattua uutta liiketoimintaa. Suomessa eläinkokeiden vähentäminen kuuluu hallitusohjelmaan, mutta silti eläinkokeiden määrä on noussut vuodesta 2009 lähtien. Miksi?

 

"People speak sometimes about the "bestial" cruelty of man, but that is terribly unjust and offensive to beasts, no animal could ever be so cruel as a man, so artfully, so artistically cruel." - Fyodor Dostoyesky