cons-normal.jpg

Varoitus, nyt tulee diippii shittii. Sana kaikkeus on hiton hieno sana, sillä se pitää sisällään kaiken, sekä jo määritellyn että kaiken vielä määrittelemättä olevan. Ymmärryksemme maailmankaikkeuden synnystä, kehityksestä ja tulevaisuudesta on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Tutkijat uskaltavat pohtia aikaisemmin mahdottomina pidettyjä kysymyksiä, kuten mitä oli ennen alkuräjähdystä, miksi maailmankaikkeus yleensä on olemassa ja onko toisia maailmankaikkeuksia. Entä mitä oikeastaan ovat luonnonlait, jotka kosmosta hallitsevat? Ovatko maailman pelisäännöt pohjimmiltaan vain sattumaa, kuten jotkut säieteoreetikot väittävät, vai voimmeko joskus löytää nekin selittävän Kaiken Teorian? Voimmeko saavuttaa totaalisen ymmärryksen vai onko todellisuus sittenkin liian monimutkainen asia aivoillemme?

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen professori Turun Yliopistossa ja Tuorlan observatorion entinen johtaja, päätutkimusalanaan kvasaarit. Hänet on palkittu Tieto-Finlandialla, Vuoden kristillisellä kirjalla kaksi kertaa, Vapaa-ajattelijoiden Väinö Voipio -palkinnolla "uskontoon perustumattoman todellisuuskäsityksen edistämisestä", Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja Skepsis ry:n Sokrates-palkinnolla (viimeisintä yhteisöä en itse pidä kovin suuressa arvossa, sillä jos haluaa nähdä, ei voi kulkea suljetuin silmin). Julkisuudessa Valtaoja tunnetaan ”ahkerana kirjoittajana ja keskustelijana, jonka mielipiteet saattavat herkimpiä närästää”. 

Valtaojan ensimmäinen kirja, Kotona maailmankaikkeudessa, käsitteli yleistajuisesti astrobiologiaa, tiedettä joka tutkii elämän synnyn ja kehittymisen mahdollisuutta Maan ulkopuolella. Toinen kirja, Avoin tie: Kurkistuksia tulevaisuuteen käsitteli ihmiskunnan, maapallon ja elämän mahdollisia tulevaisuuksia. Trilogian kolmannessa osassa Ihmeitä: Kävelyretkiä kaikkeuteen Valtaoja vie lukijansa mukaan kävelyretkille kaikkeuden ihmeisiin. 

Nurkkaan ajettu Jumala? on painettu kirjeenvaihto professori Valtaojan ja Tampereen hiippakunnan silloisen piispan Juha Pihkalan välillä. Pihkala ja Valtaoja keskustelevat kirjeenvaihdossaan uskonnon ja tieteen välisestä suhteesta

Muita teoksia ovat Universumi tietokoneessaTiedän uskovani, uskon tietäväni: KeskustelukirjeitäKosmoksen siruja ja Revontulten tanssi. Uusimpia teoksia ovat Kaiken käsikirja: Mitä jokaisen tulisi tietää? (2012) ja Tähdenlento pöytälaatikossa ja muita taivaan tarinoita (2013).

Suomalaisten näkemyksiä tutkineen Tiedebarometri 2013:n mukaan Valtaoja oli Suomen tunnetuin tieteilijä.

Alla lainaus eräästä Valtaojan esitelmää käsittelevästä kirjoituksesta.

"Esko Valtaojan mukaan on viisi tietä moneen maailmankaikkeuteen eli multiversumiin. Ensimmäinen on 11-ulotteinen säieteoria. Toinen on hienoviritys eli antrooppinen periaate. Se liittyy siihen, miksi maailmankaikkeus on sellainen, että me olemme sitä katsomassa. Kolmas on kvanttifluktuaatiot ja neljäs on kvanttifysiikan monimaailmatulkinta. Viides on suuri koko.

Jälleen tullaan kriisiin. Todellisuutta kuvaamaan tarvitaan teoria, joka on ihmiselle liian monimutkainen taikka ei ole testattavissa tai ei ole käsitettävissä.

Onko multiversumi totta? Nobelin palkinnon saanut Stewen Weinberg kertoo lukeneensa äskettäin selostuksen kokouksesta, jossa Martin Rees (Englannin Kuninkaallinen tähtitieteilijä) sanoi, että hän oli kyllin varma multiversumin olemassaolosta lyödäkseen vetoa koiransa hengestä, kun taas Andrei Linde (inflaatioteorian kehittäjiä) sanoi olevansa valmis lyömään vetoa omasta hengestään.

Esko Valtaoja omasta puolestaan uskoo multiversumiin sen verran, että hän on valmis lyömään vetoa sekä Andrei Linden että Martin Reesin koiran hengestä."

Ihmiskunta on nyt keskellä muutoksen aikaa, yhä useampi "herää" ajatukseen, että mikään ei todellakaan ole yhtä varmaa kuin epävarmuus, kaikkeuden määrittely ei ole mahdollista tai tarpeellistakaan. Mitä paremmin tiedostan, kuinka vähän oikeastaan tiedän, sitä paremmin pystyn hyväksymään sen ettei minun tarvitsekaan tietää. Hallussamme oleva tietomäärä voi vastata yhtä hiekanjyvää saharassa tai sangollista hiekkaa. Vaikea sanoa. Emme pysty mitenkään todistamaan, kuinka paljon tiedämme, koska äärettömyys on ääretöntä. Pikku hiljaa kaiken opitun kyseenalaistemisen kautta ihmiskunta on siirtymässä tietämisestä tietoisuuden tason nostamiseen ja tämä kollektiivinen tietoisuus yhdistää kaiken yksilö kerrallaan. Vanhat rakennelmat ovat murenemassa.

Noosfääri on jesuiitta-pappi Pierre Teilhard de Chardinin luoma termi järjen kehälle tai tietoisuuden kerrostumalle. Eräs määritelmä Teilhardin ajatuksesta noosfääristä (lähde):

"Du Chardinin mukaan elämä maapallolla on edennyt yksinkertaisista rakenteista todella monimutkaisiin, kivistä, kasvien kautta eläimiin ja viimein ihmiseen sekä tietoisuuden nousuun. Tietoisuuden yhä monimutkaistuessa ja suurten ihmisten osallistuessa, siitä kehittyy järjen kehä, noosfääri, joka saavuttaa ajan mittaan itsekin tietoisuuden."

Noosfääri, ihmiskunnan tai jonkin suuremman kokonaisuuden yhteinen tietoisuus? Onko kysymys jostain, jota lukemattomat henkiset ja hengelliset traditiot yrittävät kuvailla ja jonka olemassaolon ja merkityksen puolesta puhuu jo kasvava määrä henkisiä opettajia, psykologeja, tietoisuuden ja kvanttifysiikan tutkijoita ja monia muita.

Ihmiskunta on joutunut historiansa aikana päivittämään käsitystään todellisuuden luonteesta moneen kertaan. Maailmankuvamme ei ole enää maakeskeinen eikä maapallo ole nykykäsityksemme mukaan fyysisesti litteä. Tästä johtuen ei ole mitään syytä olettaa, että vallalla ollut tieteellis-reduktiivinen ja materialistisateistinen maailmankuvakaan olisi täydellinen, että se pystyisi kaivamaan esiin ja välittämään absoluuttisen totuuden kaikesta. "Henkisiksi" mielletyt ja mittaamattomissa olevat asiat ja ilmiöt on laitettu tässä muka-rationaalisessa ajattelumallissa huuhaalaatikkoon, ja leimattu mielikuvituksen tai -sairauden tuotteiksi, joita rationaalisen, jalat maassa kulkevan ihmisen ei ole tarpeen ajatella. Kun ottaa perspektiiviä hieman kauempaa, ymmärtää, että tämä ajattelumalli on sama kuin lukisi kirjasta joka toisen sivun ja sanoisi lukeneensa koko kirjan. Nyt kvanttifysiikka on kuitenkin näyttänyt, että ihmisen mielellä ja tietoisuudella on välitön vaikutus fyysiseen todellisuuteen. Tämän havainnon merkitys on paljon suurempi kuin yleensä ymmärretään ja muuttaa sen, mitä olemme tottuneet pitämään "todellisuutena" ja avaa uuden, avaramman todellisuuskäsityksen, jossa aiemmin automaattisesti huuhaana pidetyillä asioilla on suuri ja konkreettinen merkitys — ilman mitään ristiriitaa tieteen kanssa. (Amit GoswamiGod is not Dead)

Sellaisille, jotka haluavat unohtaa hetkeksi valmiiksi pureskellut totuudet ja säännöt ja kulkea kaikki aistit ja mahdollisuudet avoinna, voin suositella dokumenttia nimeltä "Wake up" (trailer). Itselläni on vielä katsomatta jatkodokumentti In Deep Shift with Jonas Elrod. Minulle yksi suurimpia palkintoja henkilökohtaisessa heräämisessäni on ollut kuoleman pelon katoaminen. Ajatus kuolemasta ei ole enää elämän loppu, vaan toisen vaiheen alku. Fyysinen keho voi kadota, mutta energia ei koskaan katoa. Vaikka parempi olla vannomatta sitäkään absoluuttisena totuutena..


"There is nothing so uncertain as a sure thing." - Scotty Bowman